Ooi en ram Educatief Ingenieursbureau

wp30868d72.png

Dordtse Schapenkoppen

Dordtenaren worden ‘schapenkoppen’ genoemd. Rachel Baan en Marco Diesaman zijn geboren en getogen Dordtenaren. En zo lag de naar  Ooi en Ram redelijk voor de hand.

 

Dat Dordtenaren schapenkoppen genoemd worden, komt voort uit de  tijd dat er nog stadsmuren waren en de poortwachters toezicht hielden op de goederen die de stad in of uit gingen. Voor die goederen moest uiteraard belasting worden betaald.

 

Op een dag zijn een vader tegen zijn zoon: “Zoon, zondag eten we schapenvlees”. De zoon begreep het niet, wat schapenvlees kwam van buiten de poort en was daardoor erg duur. Maar die middag vertrokken ze naar Alblasserdam om een schaap te halen.

Tegen de avondschermering kwamen ze terug. De vader gebaarde zijn zoon te stoppen, trok de plunjezak open die hij de gele dag al bij zich had en haalde daar jongenskleren uit. Samen kleedde ze het schaap aan en namen het tussen hun armen mee naar de poort.

 

De wachters van de Riedijkspoort zagen het drietal aankomen. Zo te zen was het een vader en een zoon met een jonger broertje dat bijna te moe was om te lopen.

De list was bijna geslaagd .... Helaas, toen zij de poort passeerden en de poortwachter hen een goed avond wenste, antwoordde het schaap: “Bèh!”.

wp968a7aaa_0f.jpg
wp1bbdadb0_0f.jpg
wp0ff42a83.png